Propozycji agroturystyki pokazało się w ostatnim czasie coraz więcej. Nierzadko gospodarstwa oferujące taki odpoczynek w lecie czy zimie prowadzą równocześnie ekologiczne uprawy. Taką właśnie opcję wybrałam swego czasu z moim mężem.
Autor: Szymon Nitka
Źródło: http://www.flickr.com
Od piętnastu już latek mamy przy naszym bio gospodarstwie agroturystykę. Położony jest on w cudownie usytuowanej malutkiej miejscowości w Beskidzie Małym. W związku z tym możemy zaproponować Państwu wypoczynek nie byle jaki, albowiem jest chodzi tu o wypoczynek w górach. Co to oznacza? To, iż prócz świeżutkich, bio jarzyn jak też owoców w letniej porze, będą mogli Państwo nasycać się orzeźwiającym, czystym powietrzem. Wypoczynek (
https://coraltravel.pl/) w górach (pomocne źródła) może także być połączony z połowem pstrągów w lodowatym strumyku lub też z górskimi wycieczkami. Mamy w Beskidach świetnie oznakowane szlaki o przeróżnych stopniach trudności.
Każdy tram może wybrać trasę wedle swoich możności i kondycji. Podczas zimowych miesięcy wypoczynek w górach to z pewnością białe szaleństwo na śnieżnych stokach. Można postawić na narty, snowboard, dzieci częstokroć decydują się na sanki. Możemy też zorganizować kuligi a także biesiady przy ognisku, a latem rower – rowerowe trasy w Górach Izerskich.
Autor: Szymon Nitka
Źródło: http://www.flickr.com
Po śniegowych szaleństwach w mroźny, zimowy dzionek przyjemnie ogrzać ciało w saunie parowej lub też suchej jak kto lubi. Możemy także skorzystać z solarium, jaskini solnej bądź też basenów w naszym SPA. Zwierzęta jakie hodujemy w gospodarstwie to: trzy kózki, czternaście kurek plus kogutek. Gospodarz z zmiłowania jest pszczelarzem, więc za domostwem jest ustawionych sześć uli. Możemy więc zaoferować Państwu świeżuteńkie wiejskie artykuły z własnego ekologicznego gospodarstwa: kozi ser, miodek ze swej pasieki, jaja – zobacz noclegi w Kopańcu. Mą specjalizacją jeżeli idzie o ciasta są torciki upieczone z jaj od kur z naszej hodowli oczywiście.
Nasi letnicy każdorazowo witani są torcikiem orzechowym. Spośród lokalnych straw możemy Państwu zaproponować tak zwane duszonki, placki ziemniaczane po zbójnicku a także madziarskie danie niezmiernie często w tej okolicy przyrządzane – Bogracz. Pieczonki są pitraszone w specjalnym żeliwnym saganie wiszącym nad ogniem (opcjonalnie w piekarniku) z ziemniaków, liści kapusty oraz karkówki. Do tego zioła, takie jak majeranek, kminek itd.. Placki po zbójnicku natomiast to inaczej placki ziemniaczane po Węgiersku. Są to placki ziemniaczane z gulaszem z mięsa, pieczarkami, papryką, posypane startym serem. Bogracz natomiast jest rodzajem gulaszu. Zapraszamy do nas na wypoczynek w górach!